Clematis

 

Verzorging van een clematis

 

U heeft zojuist één of meerdere Clematissen aangeschaft. Om de groei van de plant in goede banen te leiden volgen hieronder enkele tips.

 

Aanplant

 

Zet een Clematis altijd 5 cm dieper in de grond als dat de plant in de pot heeft gestaan. Mocht de plant getroffen worden door verwelkingsziekte, dan heeft hij bij het dieper planten meer overlevingskans, omdat er dan van onder de grond altijd nog nieuwe scheuten kunnen groeien uit het niet aangetaste gedeelte. 

 

Plaats een klimplant die bij de muur wordt geplaatst minimaal 20 cm van de muur vandaan; tegen de muur is het vaak droger, bovendien bestaat de kans dat de fundering van de muur uitsteekt, waardoor de plant onvoldoende diep kan wortelen. 

 

Snoeien

De snoei van nieuw aangeplante Clematissen is voor alle snoeigroepen hetzelfde; snoei de Clematis eind januari/begin februari terug tot het onderste paar dikke knoppen (meestal 20 tot 25 cm vanaf de grond) om de vorming van meerdere scheuten vanuit de grond te stimuleren. In mei/juni kunt u dan de sterke jonge scheuten en eventuele grondscheuten aanbinden. Bloemen verschijnen inhet eerste jaar pas laat in de zomer. Soorten die alleen op overjarig hout bloeien zullen slechts een enkele bloem produceren. 

 

Clematissen kunnen wat snoei betreft worden onderverdeel in drie groepen:

 

Groep 1

 

Deze groep bestaat vooral uit sterk groeiende, in het voorjaar bloeiende soorten die bloeien tussen april en juni op korte zijtakjees van scheuten van het vorige jaar. Als men deze soorten niet snoeit kan na een paar jaar verjonging nodig zijn; u kunt dan eind januari/begin februari alle scheuten terugsnoeien tot het onderste paar dikke knoppen zoals in het eersrte jaar na aanplant.